vineri, 26 decembrie 2014

Top 10 filme ”Vreau să văd” în 2015

Aproape a trecut şi 2014, un an destul de bun pentru iubitorii celei de-a şaptea arte, cu multe filme bune şi surprize extrem de plăcute la care nici eu nu m-aş fi aşteptat, dar evident, şi cu câteva dezamăgiri. Spre deosebire de 2013, 2014 a înregistrat MULT mai multe bilete vândute, chiar şi în România, semn că şi cinefilii români  se lasă seduşi de poveştile create de diferiţi scenarişti şi regizori. Iar dacă la asta se mai adaugă şi un poster sau un trailer reuşit care să stârnească curiozitate şi dorinţă mare... totul e perfect. Revenind la articolul de faţă, am să continui tradiţia din anii precedenți şi vă prezint topul meu 10 din 2015, 10 filme pe care eu, din diferite motive, explicate mai jos, vreau neapărat să le văd anul viitor. Ca să nu mă mai trezesc cu surprize neplăcute ca în anii trecuţi, am selectat doar filme cu dată sigură sau aproape sigură de lansare anul viitor şi care şi-au încheiat deja filmările şi sunt acum în post-productie, pentru a nu mai exista riscul de a nu fi lansate.
Drept şi prin urmare, vă invit să citiţi lista de mai jos, pentru a vă reaminti probabil de unele filme pe care vreți să le marcaţi în calendar, sau, cine ştie, să descoperiţi din descriere ceva care v-ar putea interesa. Spor la citit !

1. Focus - acțiune / comedie
Când: 27 februarie 2015
Despre: Primul film cu care încep lista este cred că şi cel care se va lansa primul. Nicky (Will Smith), un şarlatan veteran o ia sub aripa sa pe tânăra şi fermecătoarea Jess Barrett (Margot Robbie) pentru a o învăţa meserie. Lucrurile se vor complica atunci când vor începe să se simtă atraşi unul de celălalt, și nu se vor mai concentra atât de bine la ce au de făcut, de-aici și numele filmului cred.
De ce: Sunt mare fan Will Smith şi sper că, cu acest film să-şi răscumpere greşeala pe care a făcut-o jucând în teribilul After Earth / 1000 Post Terra (2013). Deşi proiectul de faţă îmi dă continuu o senzaţie de deja-vu, sper ca scenariştii transformaţi şi în regizori Glenn Ficarra şi John Requa, autorii unor filme ca Bad Santa / Moşul cel rău (2003), I Love You, Phillip Morris / Te iubesc Phillip Morris (2009) sau Crazy Stupid Love / A naibii dragoste (2011), filme care m-au impresionat, să fi creat totuşi ceva mai diferit și aici.

2. Masterminds / O lovitură aproape perfectă - comedie
Când: 28 august 2015
Despre: Trecem acum la un film bazat pe întâmplări adevărate. Mai exact, ne aflăm în luna octombrie a anului 1997 în North Carolina, când Dave Ghantt (Zach Galifianakis, foto), un paznic de noapte şi şofer de maşini blindate la o bancă, a jefuit împreună cu alţi câţiva complici, interpretaţi aici de Owen Wilson, Kristen Wiig şi Mary Elizabeth Ellis instituţia la care lucra şi au luat aproximativ 18 mil. $ în bani gheaţă, însă au fost prinşi după aproape un an.
De ce: Anunţat încă din 2012, şi iniţial cu Jim Carrey în rolul principal, filmul, denumit până recent Loomis Fargo, îl are la bord ca şi regizor pe excentricul Jared Hess, care este acuzat în permanenţă că singurul film bun pe care l-a făcut a fost comedia indie din 2004, Napoleon Dynamite. Va fi interesant de văzut când nişte bufoni cărora nu le place / nu știu / nu pot să se muleze pe un rol, astfel că ajungi să crezi că joacă acelaşi personaj tot timpul, se întâlnesc cu viziunea atipică a lui Hess, ce poate ieşi. Eu sincer, aş vrea ca ăsta să fie un film bun cu jafuri, mai ales că subiectul este intrigant, aşa cum povestea şi adevăratul Ghantt într-un interviu, eliberat anul trecut, însă nu ştiu cât de fideli poveştii au fost scenariştii peliculei.

3. Maggie - dramă horror
Când: 8 mai 2015 (SUA)
Despre: Pe principiul ” dacă tot sunt zombi la modă, de ce să nu profităm şi noi”, anul viitor vom avea un nou film despre morţii vii, însă unul destul de atipic. Maggie cea din titlu, interpretată de Abigail Breslin (foto), este o adolescentă de 16 ani, care este mușcată într-o bună zi de un zombi. Filmul se abate de la structura de bază, iar cei infectaţi se transformă treptat în creaturile flămânde după carne umană, fiind complet zombificați în 6 luni de zile. Tatăl ei divorțat, cu care locuieşte la o fermă, interpretat de Arnold Schwarzenegger, asistă neputincios la transformarea fetei lui, şi încearcă să transforme fiecare moment pe care îl mai are de petrecut cu ea, într-unul preţios.
De ce: Nu vă aşteptaţi la multe explozii şi efecte speciale, mațe şi sânge la tot pasul, pentru că acest film mic, independent, nu urmărește în principiu asta, mai ales că era programat să fie lansat anul acesta în septembrie la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, însă a fost amânat până anul viitor, fiind achiziționat cu câteva zile înainte de debut de studioul Lionsgate, care vrea să-l lanseze direct în cinematografe. De când am citit prima dată despre acest proiect am fost interesat, iar Breslin şi Arnold, ar putea străluci aici, cu nişte prestaţii actoriceşti de zile mari zic eu.

4. Minions / Minioni - animație
Când: 10 iulie 2015
Despre: După succesul filmelor Despicable Me / Sunt un mic ticălos (2010 şi 2013) şi având în vedere că simpaticii minioni au fost adoraţi de întreaga lume, aceştia au primit cadou un film numai al lor, un spin-off care ne povestește cum au apărut ei mai exact, şi cum ţelul lor este să slujească cei mai mari ticăloşi din istorie, însă până au ajuns la Gru (voce Steve Carell), şi-au anihilat, în mod involuntar toţi stăpânii, printre care T-Rex, Napoleon sau contele Dracula.
De ce: Minionii sunt cu siguranță rezultatul unei minţi extrem de inovatoare, iar dacă la filmele de mai sus menţionate aţi râs la păţaniile lor, cu siguranţă vă veţi delecta cu acest film animat, pe care şi eu îl aştept cu mare nerăbdare. Teaser-trailerele apărute până acum sunt extrem de hilare.


5. Hotel Transylvania 2 / Hotel Transilvania 2 - animație
Când: 30 octombrie 2015
Despre: Hai să rămânem tot la animaţii, cu a doua de pe lista mea şi totodată ultima. Hotel Transylvania 2 este continuarea peliculei din 2012, un adevărat succes de Box Office, şi continuă povestea începută acolo, de data asta lucrurile complicându-se atunci când la hotel ajunge tatăl lui Dracula, marele Vlad (voce Mel Brooks, celebrul cineast, autorul unor parodii de top, care a și regizat una despre faimosul vampir - comedia neagră din 1995, Dracula: Dead and Loving It / Dracula: Un mort iubăreț, cu regretatul Leslie Nielsen protagonist).
De ce: Pelicula originală mi-a plăcut, o animaţie destul de inventivă şi amuzantă, care a beneficiat de vocile lui Adam Sandler, Steve Buscemi, David Spade şi Selena Gomez, care se întorc şi pentru partea a doua.

6. Pixels / Pixels: O aventură digitală - comedie SF
Când: 24 iulie 2015
Despre: O echipă de experţi în jocurile video (Adam Sandler, Peter Dinklage, Josh Gad) sunt recrutaţi de guvern atunci când New York-ul este atacat de personaje populare din jocurile anilor ’80.
De ce: Intriga filmului pare interesantă şi are la bază scurtmetrajul din 2010 al francezului Patrick Jean. Ca regizor îl avem pe Chris Columbus, ceea ce teoretic ar trebui să însemne că vom vedea în sfârşit un film reuşit marca Adam Sandler. Să vedem...

7. Terminator: Genisys - SF
Când: 3 iulie 2015
Despre: Reboot-ul / Remake-ul / Continuarea francizei Terminator cu Arnold Schwarzenegger care revine în rolul titular va ajunge în cinematografe vara viitoare. Deşi detaliile noul film sunt bine păzite, pare-se că ar fi vorba despre John Connor (Jason Clarke), liderul rezistenţei, care îl trimite pe locotenentul său de încredere Kyle Reese (Jai Courtney) înapoi în timp, pentru a-i salva mama, Sarah Connor (Emilia Clarke) de un terminator care este pe urmele ei.
De ce: Cu siguranţă fanii înrăiţi, printre care şi eu, abia aşteaptă premiera şi au mari speranţe după teribilul Terminator Salvation / Terminator: Salvarea (2009) cu Christian Bale. Primul trailer nu prea m-a impresionat, fiind şi cam confuz de ceea ce văd, căci pare şi un reboot, şi o continuare în acelaşi timp. În fine, e revigorant să-l vezi pe Arnold întorcându-se și rostindu-şi celebra replică.

8. Blood Father - thriller
Când: vara lui 2015 (SUA)
Despre: Un fost şarlatan, John Link, vrea să reia legătura cu fiica lui de 16 ani, atunci când află că nişte traficanţi de droguri sunt pe urmele ei şi plănuiesc să o ucidă.
De ce: Da, ştiu, s-au mai făcut filme de genul ăsta şi că aminteşte de Taken / Teroare în Paris (2008) cu Liam Neeson, însă, ce să fac, îl ador pe Mel Gibson, iar el chiar nu poate fi da greș, fie şi într-un film prost. Şi oricum, Gibson, nu cred că mai trebuie să demonstreze nimănui nimic, căci ştim ce carieră are în spate. Veteranul William H. Macy, foarte cunoscut în ultima perioadă datorită serialului hit marca Showtime Shameless / Fără ruşine apare şi el în film, în rolul antagonistului.

9. Urge - thriller
Când: toamna lui 2015 (SUA)
Despre: Un grup de prieteni merg să se distreze în vacanţă pe o insulă deţinută de un miliardar excentric (Pierce Brosnan) şi nu pot rezista tentaţiei de a încerca un drog experimental conceput de acesta, care îi face pe tineri incapabili de-aș mai controla impulsurile.
De ce: Da, ştiu că şi filmul ăsta sună destul de generic şi probabil va avea mai multe clişee specifice genului, însă, cine ştie, poate va fi o surpriză plăcută. Îmi place Pierce Brosnan, ideea cu el în rolul antagonistului, şi cel mai mult faptul că un tânăr din distribuite, pe care îl urmăresc de mai mulţi ani, Justin Chatwin (foto, primul din stânga), şi el devenit în ultima perioadă destul de popular datorită serialului menţionat mai sus, are rolul principal.

10. The Revenant - dramă
Când: 25 decembrie 2015
Despre: Închei lista cu ultimul film care se va lansa chiar la sfârşitul anului viitor. Bazat pe întâmplări adevărate şi inspirat de romanul lui Michael Punke, pelicula îl are în centrul acţiunii pe Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), un om aventuros, membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, în America de Nord a anului 1823, pentru capturarea unor animale cu blană. Prins şi sfârtecat de un urs grizzly, căpitanul grupului împreună cu alţi doi oameni, de frică să nu fie prinşi şi ei, îi iau acestuia echipamentul şi armele, şi dispar de la locul faptei. Însă, după ceva timp, Glass îşi revine, şi, deşi mutilat, se târăşte prin sălbăticie şi îşi jură că cei care l-au lăsat să zacă acolo vor regreta amarnic.
De ce: Nu sunt eu mare fan DiCaprio, însă filmul de faţă are potențial, şi cu un regizor în plină glorie ca Alejandro Gonzalez Inarritu (foto) acesta ar putea fi, zic eu, rolul cu care Leo să pună mâna pe premiul Oscar, că de foarte mult îşi doreşte unul, şi tare dezamăgit a mai fost și anul ăsta când Matthew McConaughey l-a luat pentru rolul din Dallas Buyers Club (2013).

Cam astea ar fi alegerile mele pentru anul viitor. Sper să văd, la fel ca anul trecut, ce preferințe pe 2015 au câţiva cinefili dintre cei pe care îi urmăresc şi aici mă refer la AngelaIonuţ, Marian, Andres, Jovi, Teo, Adrian, Mono, Laura, și băieţii de la Cinefilul de serviciu. Acestea fiind zise, vă urez sărbători fericite, la mulţi ani şi un an nou cât mai bun !

2 comments:

Angela spunea...

sunt doua filme despre care nu stiam nimic: urge si maggie, iar cel din urma imi place foarte mult. focus nu prea ma incainta, dar am si eu incredere ca trebuie sa iasa ceva bine. la multi ani!

p.s.: astepti si vreun serial anume?

Marius spunea...

Nu cred, nu urmaresc in general seriale, singurul pe care-l vad momentan e Shameless-ul american, produs de Showtime, pe care ti-l recomand, daca nu l-ai vazut. De fapt, daca stau mai bine sa ma gandesc ar fi un serial care se va lansa anul asta in luna mai si pe care as vrea sa-l vad, e de fapt o miniserie cred, Texas Rising, produsa de History Channel, nu atat de mult din cauza subiectului - revolutia texana - ci mai mult din cauza distributiei, fiind acolo mai multi actori care imi plac foarte mult. Primul lor serial, Vikingii, din 2013, care continua si astazi, mi-a placut, cel putin primul sezon, ca atat am vazut. Cred ca si Texas Rising va fi difuzat si la noi la scurt timp dupa premiera din State, cum s-a intamplat si cu Vikingii.

Trimiteți un comentariu