sâmbătă, 19 octombrie 2013

Transformări incredibile - Cameleonul Gary Oldman

Cameleonul. Aşa îl alintă milioane de cinefili pe Leonard Gary Oldman. Şi pe bună dreptate, actorul britanic, în peste 30 de ani de carieră, a apărut în numeroase filme, interpretând o grămadă de roluri, schimbându-şi de fiecare dată înfăţişarea, accentul şi mimica. Deşi cunoscut în mare parte pentru portretizarea personajelor negative, Gary a fost şi 'băiatul bun' de mai multe ori, însă se pare că cele mai bune reprezentaţii le-a oferit în rolul antagonistului, lumea amintindu-şi de el în felul ăsta.

Născut pe 21 martie 1958, în New Cross, Londra, Gary Oldman a avut tangenţe cu actoria de la o vârstă fragedă, apărând în mai multe piese de teatru, pentru care era mai mereu recompensat cu câte o distincţie. A avut roluri mici în filme de televiziune până în 1986, când şi-a făcut debutul pe marile ecrane cu rolul Sid Vicious, în filmul Sid şi Nancy, unde îl interpreta pe componentul trupei Sex Pistol, care a murit prematur la doar 21 de ani. A fost nominalizat la câteva premii fără însă vreo prea mare importanţă şi i-a fost pusă eticheta de cel mai bun debutant. Au urmat roluri din ce în ce mai bune în filme ca Ciuliţi-vă urechile (1987), Stare de graţie (1990) sau JFK (1991). Un an mai târziu a avut baftă şi a primit rolul contelui Dracula, într-o nouă ecranizare a romanului lui Bram Stoker, de data aceasta în regia lui Francis Ford Coppola. Metamorfozarea ''cameleonului'' în film în rolul contelui de la tinereţe şi până la bătrâneţe, de la om la creatură, te lasă fără cuvinte, şi ar fi fost demnă de câteva premii importante din industria filmului. În continuare va avea parte de roluri solicitante menite să-l facă să-şi perfecţioneze aptitudinile actoriceşti, ca cele din Leon (1994) care va marca prima colaborare cu Luc Besson, O iubire nemuritoare (1994) unde a fost marele Beethoven, Litera stacojie (1995), Air Force One (1997) sau Al cincilea element (1997). Toate aceste roluri le-a interpretat la fel de bine şi atât de diferit, încât l-au făcut extrem de apreciat şi de iubit în rândul publicului.
În noul mileniu, actorul pare s-o fi lăsat mai moale cu personajele negative, apărând în mai multe filme din seria Harry Potter şi în trilogia Batman a lui Christopher Nolan unde a fost comisarul Jim Gordon.
Pomeneam ceva mai sus de premii. La acest capitol, actorul a fost ignorat pe nedrept de mai multe ori, primind prima nominalizare la Oscar de-abia anul trecut pentru rolul din Tinker Tailor Soldier Spy, însă a fost nominalizat de mai multe ori la premiile BAFTA, Emmy şi la Cannes.
Gary Oldman pare să nu i-a pauze şi lucrează constant, terminând anul acesta filmările pentru 3 proiecte extrem de anticipate care vor apărea anul viitor. În februarie îl vom vedea în RoboCop, un remake după filmul cult din 1987, în vară va putea fi văzut în Dawn of the Planet of the Apes, continuarea succesului Planeta Maimuţelor: Invazia din 2011, iar spre sfârşit de an în Child 44.
Mai mult, actorul se gândeşte să treacă din nou în spatele camerelor de filmat pentru Flying Horse, care va marca cel de-al doilea său lungmetraj, după aclamatul Nil by Mouth din 1997.
Pentru a vă convinge că Gary Oldman este întradevar un actor cameleon, vă invit să (re)descoperiţi cele mai interesante transformări ale acestuia în galeria de mai jos.

Coxy în Meantime (1984)

Sid Vicious în Sid şi Nancy (1986)

Joe Orton în Ciuliţi-vă urechile (1986)

Martin în Track 29 (1988)

Emmett Foley în Chattahoochee (1988)

Rosencrantz în Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi (1990)

Jackie Flannery în Stare de graţie (1990)

Contele Dracula în Dracula 1992)

Drexl Spivey în Iubire adevărată (1993)

Jack Grimaldi în Joc dublu (1993)

Norman Stansfield în Leon (1994)

Beethoven în O iubire nemuritoare (1994)

Milton Glenn în Moarte în Alcatraz (1995)

Arthur Dimmisdale în Litera stacojie (1995)

Jean-Baptiste Emmanuel Zorg în Al cincilea element (1997)

Ivan Korshunov în Air Force One (1997)

Pilat din Pont în Iisus (1999)

Sheldon Runyon în Persona non grata (2000)

Buford Dill (stanga) în S-a pierdut un bebeluş (2001)

Rolfe in O mică problemă (2003)

Sirius Black în Harry Potter şi prizonierul din Azkaban (2004)

James Gordon în Batman - Îceputuri (2005)

Paul în Pădurea de umbre (2006)

Carnegie în Cartea lui Eli (2010)

Preotul Solomon în Scufiţa Roşie (2011)

George Smiley în Un spion care ştia prea multe (2011)

Elvis în Toată lumea mă vrea mort (2012)

Floyd Banner in In afara legii (2012)


Îţi place Gary Oldman ? În ce rol ţi-a plăcut cel mai mult ?

0 comments:

Trimiteți un comentariu