vineri, 26 august 2011

Rolurile pierdute ale lui Jim Carrey (Partea I)

James Eugene ''Jim'' Carrey s-a născut pe 17 ianuarie 1962 în Newmarket, Ontario, Canada și încă din primii ani de viață, a dat semne că are un talent special în a-i face pe oameni să radă. După abandonarea liceului (16 ani), a încept să susțînă show-uri de Stand-Up Comedy prin diferite cluburi, până când a fost remarcat de un agent care i-a oferit primul rol în filmul de televiziune Introducing... Janet sau Rubberface (1981), cum a fost lansat după mulți ani pe casetă video și DVD datorită popularității și poreclei actorului (Faţă de cauciuc).

Deși filmul nu a făcut impresie, Carrey a continuat să apară în filme și în seriale (ca și ''guest star''), până în 1985 când primește primul rol principal în comedia neagră Once Bitten / Idilă cu vampiri. Deși a fost primit cu recenzii pro și contra de către critici, înclinat mai mult spre contra, Carrey a fost remarcat de mari regizori de la Hollyood printre care Clint Eastwood sau Francis Ford Copolla, care i-au oferit roluri mai mult sau mai puțin importante în filmele lor. Totul se va schimbă în 1990 când este ''recrutat'' de Kennan Ivory Wayans în serialul de comedie In Living Color. Show-ul a avut un succes nebun, întinzându-se pe 4 ani, cu un total de 127 episoade. În 1994 apare în 3 hituri: Tăntălăul și Gogomanul, Ace Ventura și Masca, filme care-i pun ștampila de star hollywoodian în toată regulă. Ce a urmat știe toată lumea...30 de ani de carieră la momentul de față, 2 premii Golden Globe plus alte 4 nominalizări și o gama largă de personaje jucate pe care publicul le adoră.

De ajuns cu explicațiile, haideți să vedem rolurile pe care Jim Carrey trebuia să le joacă dar care din diferite motive nu se regăsesc în filmografia să.

1. Sixteen Candles / O aniversare cu bucluc (1984)
Rolul: Ted
Cine l-a primit: Anthony Michael Hall
Carrey a fost aproape să primească rolul din acest film clasic semnat de John Hughes. După acest proiect, Anthony Michael Hall (foto stanga) a avut probleme în a-și găși roluri mai mature, fapt ce te face să te-ntrebi dacă si cariera lui Jim lua aceași întorsătură.


2. Bachelor Party / Petrecerea burlacilor (1984)
Rolul: Rick Gassko
Cine l-a primit: Tom Hanks
Jim Carrey a fost luat în considerare pentru rolul principal alături de Tim Robbins și Howie Mandel. Când filmările stăteau să-nceapă, Hanks (foto dreapta) era cel mai cunsocut dintre toți datorita sitcom-ului Bossom Buddies, fapt care i-au făcut pe producători să-l aleagă.

3. Legend / Legenda (1985)
Rolul: Jack
Cine l-a primit: Tom Cruise
Alături de Robert Downey Jr. și Johnny Depp, Jim Carrey a fost luat în vizor pentru rolul titular al acestei aventuri fantastice in regia lui Ridley Scott. Neavând prea multă experiență și cum rolurile sale de până atunci fusese doar în filme de comedie, Scott l-a ales în cele din urmă pe Tom Cruise.

4. Ferris Bueller’s Day Off / Chiulangiul (1986)
Rolul: Ferris Bueller
Cine l-a primit: Matthew Broderick
Când au început audițiile pentru această comedie clasică cu adolescenți semnată John Hughes, Jim Carrey se ''duela'' pentru rol cu John Cussack, Tom Cruise și Michael J. Fox. Hughes l-a distribuit în film pe Broderick, care a încântat criticii cu naturalețea și inocența sa.

5. Edward Scissorhands / Edward Maini-de-foarfece (1990)
Rolul: Edward
Cine l-a primit: Johnny Depp
Carrey a fost luat în considerare pentru povestea tragică a băiatului cu foarfece în loc de mâini, alături de Robert Downey Jr. și Tom Cruise. Experiență doar în comedii a lui Jim nu a fost folositoare nici de data asta pentru a-l impresiona pe Tim Burton care l-a ales pe cel cu care avea să-și înceapă o frumoasa colaborare, care continuă și în prezent. Rolul de față l-a ajutat pe Johnny Depp să fie luat în vizor ca și actor serios, după ce jucase între 1987 si 1990 în serialul pentru adolescenți 21 Jump Street.

6. Chaplin (1992)
Rolul: Charlie Chaplin
Cine l-a primit: Robert Downey Jr.
Jim Carrey a fost luat în considerare de către regizorul Richard Attenborough pentru a-l portretiza pe celebrul cineast, însă producatorii filmului l-au vrut în rolul titular pe Robin Williams sau Billy Crystal. Attenborough i-a convins în cele din urmă să meargă pe prima sa opțiune, Downey Jr. care a primit excelente omagii pentru prestația sa, acesta trecându-și în palmares o nominalizare la Oscar și un premiu BAFTA.

7. Encino Man / Aventuri in epoca rock-ului (1992)
Rolul: Link
Cine l-a primit: Brendan Fraser
Carrey și Nicolas Cage au fost luați în vizor pentru a-l juca pe omul cavernelor care este dezgropat de Sean Astin și Pauly Shore. După mai multe probe, productorii l-au luat pe Brendan Fraser (foto centru), care se afla la debut într-un film pe marile ecrane. După acest succes, Fraser a avut o ascensiune fulminantă, având ocazia să lucreze cu mulți actori de renume in filme de toate genurile.

8. Toy Story / Povestea jucariilor (1995)
Rolul: Buzz Lightyear (voce)
Cine l-a primit: Tim Allen
După ce a ajuns preferatul publicului datorita filmelor Ace Ventura, Masca si Tăntălăul și Gogomanul, starul a început să fie curtat de către producători pentru filme extrem de interesante. Pentru această animație, șefii studiourilor Disney i-au dorit initial pe Paul Newman ca vocea cowboy-ului Woody, iar pe Carrey sa-l dubleze pe astronautul Buzz. În cele din urmă, s-a renunțat la ei pentru că aceștia cereau foarte multi bani. După mai multe audiții, cei aleși să pună voce celebrelor personaje au fost Tom Hanks (Woody) și Tim Allen (Buzz). Animația s-a bucurat de un succes enorm, în 2010 lansându-se și partea a treia în 3D. Jim Carrey și-a împrumutat până la urmă vocea unei animații, în 2008, pentru Horton Hears a Who / Horton
9. Kingpin / Regele popicelor (1996)
Rolul: Ernie McCracken
Cine l-a primit: Bill Murray
Jim Carrey a fost prima alegere a fraților Farelly pentru acest rol secundar. Nu se știe nici azi de ce Carrey nu a jucat până la urmă in film, însă criticii sunt de părere că desi ar fi facut un rol bun, nu ar fi fost peste Murray.

10. Austin Power: International Man of Mystery / Austin Powers si Organizatia secreta (1997)
Rolul: Dr. Evil
Cine l-a primit: Mike Myers
Myers a discutat cu Jim Carrey pentru preluarea rolului Dr. Evil, dușmanul lui Austin Powers, iar acesta chiar s-a arătat interesat. Însă, filmările pentru această prima parte se intersectau cu cele de la Mincinosul mincinoșilor, astfel că Jim l-a ales in final pe bunul sau prieten, Tom Shadyac, cu care mai lucrase anterior la Ace Ventura: Detectivu lu' peste (1994). O alegere inspirată pentru canadian, Liar Liar fiind unul dintre filmele apreciate atât de critică, dar și de publicul larg, încasările de peste 302 mil. $ în toată lumea la un buget de 45, confirma acest lucru. Mike Myers a fost de acord in cele din urma să-l joace și pe antagonist.
11. Meet the Parents / Un socru de cosmar (2000)
Rolul: Gaylord ''Greg'' Focker
Cine l-a primit: Ben Stiller
În 1996 când pelicula era în faza de dezvoltare, Jim Carrey fusese atașat ca actor principal iar Steven Spielberg urma să regizeze. Timpul a trecut, ambii s-au implicat în alte proiecte, astfel ca în 1999, după finalizarea scenariului, Stiller a primit rolul titular, in scaunul regizoral fiind Jay Roach. Filmul a avut un mare succes, ceea ce a dat nastere la două continuări. Carrey a declarat într-un interviu din 2008 ca nu are regrete in ceea ce priveste pasarea rolului si a filmului: ''Ben a fost grozav si mult mai potrivit. Asa trebuia sa fie facut filmul''. Jim a contribuit la numele protagonistului.

12. Joe Somebody / Joe vrea sa fie cineva (2001)
Rolul: Joe Scheffer
Cine l-a primit: Tim Allen
Jim Carrey a spus ''pas'' rolului principal din această comedie pentru a filma in schimb The Majestic / Majestic. O decizie inspirată, Joe Somebody adunând recenzii nu tocmai bune, în plus, performanța dramatică a lui Carrey din Majestic a fost laudata de criticii de specialitate. 

13. Dog Years (2002)
Rolul: Soţul
! PROIECT ANULAT !
Carrey putea lucra din nou cu Nicole Kidman, cu care a mai colaborat în 1995 la Batman Forever, însă filmul care urma să fie regizat de Gary Ross (foto dreapta) a stagnat mult în faza de pre-producție, și din cauza programului încărcat al actriței. Intriga acestei comedii romantice după un scenariu scris tot de Ross, îl avea în prim-plan pe un proaspăt văduv (Carrey) care este bântuit de soția lui (Kidman) ca urmare a faptului că acesta începe o relatie cu o noua femeie. Filmările urmau să-nceapă în luna martie a lui 2002, cu o lansare spre sfârșitul anului. S-a incercat resuscitarea proiectului in 2008, Robert Downey Jr fiind in discutii pentru preluarea rolului, insa nimic nu s-a concretizat.

1 comentarii:

EuAle spunea...

Imi place articolul foarte mult :)

Trimiteți un comentariu