vineri, 24 decembrie 2021

Top 10 filme ''Vreau să văd'' în 2022

Bineînțeles, acum că suntem pe sfârșit de an, e timpul pentru deja ''celebra'' listă cu filme de văzut anul viitor. 

Pentru cei care se află pe Jurnal de cinefil pentru prima dată, menționez că cele 10 filme de mai jos nu au fost alese pe principiul ''ce are mai epic și mai promițător 2022 de oferit''. Nicidecum. Ceea ce urmează este o listă personală, cu filme ce mă incită şi care vor avea premiera anul viitor, ele nefiind într-o anumită ordine, adică primul de pe listă e cel mai aşteptat etc. Îmi place să lucrez la acest top an de an pentru că cei câțiva oameni care intră pe blog poate au uitat de anumite pelicule, şi cu această ocazie fac un update în calendar, alţii vor descoperi acum niște titluri interesante de care nu aveau nici o idee că există.

Dat fiind că Rotten Tomatoes.com e foarte popular și foarte mulți îl au ca reper pentru a-și face o primă impresie, am adăugat la fiecare producție și pronosticul meu, scorul pe care eu cred că-l va avea odată ce recenziile de la critici vor fi adunate. Acestea fiind zise, vă urez SĂRBĂTORI FERICITE, LA MULȚI ANI, și vă propun o ultimă lectură relaxantă și informativă pe acest final de an. Enjoy !

1. Sonic the Hedgehog 2 - aventuri 

CÂND: 8 aprilie 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes53 %
DESPRE: Continuarea nesperatului succes de Box Office Sonic the Hedgehog de acum 2 ani, ni-l prezintă din nou pe ariciul din titlu, care, ajutat de un vechi prieten, trebuie să-i vină din nou de hac doctorului Robotnik (Jim Carrey), care s-a întors și vrea răzbunare. 
DE CE: Nu am fost foarte impresionat de prima parte, fiind în opinia mea, o peliculă menită să satisfacă doar copiii și fanii înrăiți ai jocului video, însă pentru că apare din nou Jim Carrey, pe care îl vedem din păcate foarte rar zilele acestea, l-am pus pe listă. Acesta promite să se dezlănțuie ca în tinerețe de această dată, de altfel, performanța lui din original a fost universal lăudată de critici. 

2. All Quiet on the Western Front - dramă / război
CÂND: 8 aprilie 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes: 72 %
DESPRE: Adaptare a romanului cu același nume scris de Erich Maria Remarque apărut în 1929, filmul relatează experiențele unui tânăr soldat german obligat să își apere țara în timpul Primul Război Mondial, plus transformarea forțată a acestuia din băiat în bărbat, iar în final într-o brută care trebuie să ucidă pentru a nu fi ucis. 
DE CE: Unul din preferatele mele, romanul a mai fost adaptat de două ori, în 1930 și 1979. Conform realizatorilor, versiunea de față se vrea a fi cea definitivă, datorită bugetului alocat de Netflix, dar și pentru că limba germană este cea vorbită în film, distribuția fiind formată din actori germani. Cel mai cunoscut nume este Daniel Bruhl, care și-a făcut o carieră și la Hollywood. 

3. The Immaculate Room - dramă
CÂND: 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes62 %
DESPRE: Mike (Emile Hirsch) și Kate (Kate Bosworth), un cuplu aparent perfect, ia parte la un experiment psihologic, în urmă căruia se pot alege cu 5 mil. $. Ce trebuie să facă pentru asta ? Să stea timp de o lună de zile într-o cameră goală. Ceea ce părea la început un lucru destul de simplu, degenerează în ceva mult mai sinistru. 
DE CE: Îmi place la nebunie conceptul acesta: buget minuscul, o locație, câțiva actori, și un dialog tăios din care poate rezulta un thriller excelent. Alte filme văzute de mine care folosesc această formulă, m-au impresionat deosebit, și sper ca și ăsta să facă la fel.

4. Ambulance - acţiune 
CÂND: 18 februarie 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes68 %
DESPRE: Doi hoți fură o ambulanță după ce un jaf merge prost. Amenințând personalul din interior, protagoniștii gonesc de-a lungul orașului până la destinația lor.  
DE CE: Având la bază un film danez din 2005, filmul de față îi are cap de afiș pe Jake Gyllenhaal și Yahia Abdul-Mateen II. Din câte am înțeles, scenariul original a fost lăudat de cei care l-au citit drept unul dintre cele mai bune din categoria lui, acestea având pe lângă acțiune explozivă, întorsături neașteptate de situație, și multă profunzime. Varianta filmată a suferit niște revizii, una din ele fiind transformarea protagoniștilor din frați în prieteni. Sper doar ca Michael Bay să nu fi înlăturat toate surprizele şi elementele dramatice, transformându-l doar într-un banal film de acțiune a la Michael Bay. Am încredere totuși în instinctele lui Gyllenhaal, care s-au dovedit până acum mai mult decât inspirate, omul alegând constant proiecte atipice și interesante ce i-au încântat pe criticii de specialitate.

5. The Banshees of Inisherin - dramă 
CÂND: 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes70 %
DESPRE: Doi prieteni de-o viață (Colin Farrell și Brendan Gleeson) aflați pe o insulă pustie, se confruntă cu o situație dificilă atunci când unul din ei nu-și mai dorește să fie prieteni. 
DE CE: Alte detalii despre personaje și intrigă nu se cunosc momentan, însă regizor și scenarist este Martin McDonagh (In Bruges / În Bruges, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri / Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri) ceea ce mă face să cred că a pregătit ceva interesant și de această dată. Conform mitologiei irlandeze, o banshee este un spirit feminin care prevestește moartea unei persoane.

6. Spaceman - dramă sf 
CÂND: 2022 (Netflix) / Scor pe Rotten Tomatoes74 %
DESPRE: Adaptat după romanul cu aceleași nume al autorului ceh Jaroslav Kalfar și avându-l ca regizor pe Johan Renck, responsabil pentru aclamatul serial HBO Chernobyl, filmul distribuit de Netflix e despre un astronaut (Adam Sandler) trimis în spațiu pentru colectarea unui așa-zis praf intergalactic. Deziluzionat la aflarea veștii că soția l-a părăsit, omul nostru începe să audă voci, ajungând să poarte conversații filozofice despre dragoste, viață și moarte, cu un gigant păianjen extraterestru care s-a infiltrat pe nava lui, creatura fiind poate unica lui șansă de a-și face ordine în viaţă. 
DE CE: Multe voci de specialitate susțin că rolul de față i-ar putea aduce lui Sandler prima nominalizare la Oscar. Îmi place mult premisa din care poate rezulta un excelent ''character-driven film'' cum îl numesc americanii.  

7. One Way - thriller  
CÂND: 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes55 %
DESPRE: Debutul în rol principal al cântărețului Colson Baker (nume de scenă Machine Gun Kelly, foto stânga) ni-l prezintă pe acesta în rolul lui Freddy, un infractor mărunt care este pe fugă, având în posesie o geantă plină cu bani și cocaină pe care a confiscat-o de la un lord al drogurilor. Rănit grav și îndreptându-se spre California, Freddy urcă într-un autobuz care adăpostește o grămadă de pasageri ciudați, aceștia complicând și mai tare lucrurile. 
DE CE: Alt film în care acțiunea se desfășoară în mare parte într-o singură locație (autobuz). Descris ca o combinație între Good Time / Pe bune, o să-ți placă (2017) și The French Connection / Filiera franceză (1971), scenariul a fost lăudat de Baker, care s-a arătat entuziasmat de faptul că din ceva atât de minimalist, a putut să iasă o peliculă foarte intensă și captivantă. Kevin Bacon (foto dreapta) și Travis Fimmel au roluri secundare în film.

8. The Walk - dramă  
CÂND: 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes34 %
DESPRE: Plasat în 1974, în Boston, filmul bazat pe fapte reale aduce în atenția publicului un ordin judecătoresc ce avea intenția de a pune punct segregaţiei rasiale. În prim-plan se află polițistul Bill Coughlin, care este însărcinat să se asigure că o mână de studenți de culoare, sunt transportați în siguranță către un liceu populat doar cu persoane albe. Decizia luată de instanță a dat naștere unor proteste masive, iar violența a acaparat mințile ambelor rase. O dramă ce vorbeşte despre probleme cu care lumea se confruntă și în prezent.
DE CE: Acest film în mâinile unui scenarist cu un palmares respectabil și a unui regizor reputat, l-aș fi văzut un candidat pentru niște nominalizări chiar la premiile Oscar, însă uitându-mă la echipă - un scenarist (George Powell) aflat la primul lui scenariu scris și produs, plus un regizor (Daniel Adams, foto stânga) de filme cu bugete mici, care până acum nu a prea convins - mi-e greu să cred că se vor produce minuni. Aș vrea tare mult să mă înșel, dat fiind că rolul principal îl are un favorit de-al meu, Justin Chatwin (foto dreapta). Distribuția e completată de nume cunoscute ca Malcolm McDowell, Terrence Howard și Jeremy Piven.

9. The Menu - comedie horror
CÂND: 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes67 %
DESPRE: Comedia satirică urmărește un tânăr cuplu (Anya Taylor-Joy și Nicholas Hoult) care ajunge pe o insulă tropicală, fiind invitați să ia parte la o degustare specială în incinta unui restaurant exclusivist. Chef-ul nonconformist de-acolo (Ralph Fiennes), va pregăti un meniu cu urmări șocante pentru oaspeţi.
DE CE: Regizat de Mark Mylod (The Big White / Marele alb), filmul are la bază un scenariu original. Îmi place mult premisa, iar cu Fiennes în rolul antagonistului nu poţi da greş.

10. Prey - horror sf
CÂND: 2022 (SUA) / Scor pe Rotten Tomatoes58 %
DESPRE: După noua încercare ratată din 2018, acest al cincilea film din Universul Predator se întoarce la origini. Acțiunea lungmetrajului se petrece pe pământurile indienilor Comanche de-acum 300 de ani, unde o războinică pe nume Naru (foto) își apară tribul de primul Predator venit pe Pământ.
DE CE: Îmi place că se reîntorc la formula clasică cu buget redus și locații limitate, însă după dezamăgirea filmului regizat de Shane Black, nu pot să îmi țin așteptările decât pe minim din păcate. 

0 comments:

Trimiteți un comentariu