vineri, 25 mai 2012

Rolurile pierdute ale lui Will Smith


Astăzi se lansează atât la noi, cât şi în State, mult aşteptatul Men in Black III, ocazie cu care vă propun o nouă ''radiografie'' asupra rolurilor pierdute, de data aceasta despre Will Smith.

Willard Carroll Smith II s-a născut pe 25 septembrie 1968 în Philadelphia, fiind un rebel incurabil, era în centrul atenţiei încă din primii ani de viaţă. Înainte de a-şi pune amprenta în cinematografie, a fost un rapper de succes, iar împreună cu DJ Jazzy Jeff a înregistrat câteva albume.

Remarcat de NBC, primeşte în 1990 rolul titular în serialul The Fresh Prince of Bel-Air / Prinţul din Bel-Air, serial de mare succes, care îl face extrem de popular în America. După 2-3 roluri mai puţin importante, primeşte în 1995 rolul poliţistului Mike Lowrey, unde el şi Martin Lawrence sunt nişte veritabili Bad Boys / Băieţi răi. A jucat ulterior în Independence Day / Ziua Independenţei (1996) şi Men In Black / Bărbaţi în negru (1997), care marca începutul unei trilogii bănoase. Alte titluri reprezentative din carieră ar fi Ali (2001), I, Robot / Eu, robotul (2004), The Pursuit of Happyness / În căutarea fericirii (2006), I Am Legend / Legendă vie (2007) sau Seven Pounds / Şapte suflete (2008), pelicule apreciate de criticii de specialitate.

Prestaţiile deosebite ale lui Will Smith nu au rămas neobservate, el fiind nominalizat de 4 ori la Globul de Aur, şi de 2 ori la cea mai râvnită statuetă din cetatea filmului.

Smith tocmai a finalizat After Earth / 1000 Post Terra în regia lui M. Night Shyamalan, şi se pregăteşte pentru un cameo în Winter's Tale / Poveste de iarna. De asemenea, are în vedere un remake la o comedie a anilor '70, Uptown Saturday Night, şi este interesat de o nouă ecranizare a clasicului Flowers for Algernon. Mai mult, ia în calcul câte o continuare pentru I, Robot şi Hancock.

Ajungând şi la subiectul articolului, ca foarte mulţi alţi actori, şi Smith a fost pus în situația de a renunţa la un rol, ba chiar l-a pierdut, sau pur și simplu anumite proiecte au fost trecut pe linie moartă. În continuare vă propun să citiți lista de mai jos, care este o trecere în revistă a peliculelor ce se puteau regăsi acum în filmografia actorului.


1. Snake Eyes / Ochi de şarpe (1998)
Rolul: Kevin Dunne
Cine l-a primit: Gary Sinise
Will Smith a fost abordat iniţial pentru a juca rolul comandantului care face echipă cu poliţistul interpretat de Nicolas Cage (foto stânga), în încercarea de a deconspira uciderea secretarului american al apărării, însă Paramount Pictures nu a dorit să-l plătească pe acesta cu 12 mil. $. Regizorul Brian De Palma îl dorea pe vechiul partener Al Pacino, după ce au lucrat împreună la Scarface şi Carlito's Way / Carlito, însă după mai multe luni de negocieri, Michael Corleone a refuzat partitura. În cele din urmă a fost ales starul serialului CSI: NY / CSI: New York - Criminaliştii, pe atunci un nume nici pe departe de nivelul lui Smith sau Pacino. Filmul a primit recenzii mixte şi a avut încasări modeste la Box Office.


2. Rush Hour / Oră de varf (1998)
Rolul: James Carter
Cine l-a primit: Chris Tucker
Aventurile pline de umor a doi detectivi cât se poate de diferiţi - unul afro-american, guraliv şi expansiv, al doilea, chinez raţional şi tăcut - care trebuie să facă echipă pentru a da de capăt mai multor cazuri care implică răpiri, crime sau trafic de droguri, putea avea altă istorie. Regizat de Brett Ratner şi conceput iniţial cu Martin Lawrence şi Chris Farley în rolurile lui Carter, respectiv Lee (Jackie Chan, foto dreapta), Eddie Murphy a pasat rolul pentru a face Holy Man / Picat din cer, Smith şi Dave Chappelle fiind luaţi în considerare până la decizia finală cu privire la angajarea lui Tucker. Această primă parte a unei trilogii care a strâns aproape 900 mil.$ la Box Office, a marcat totodată şi debutul lui Chan într-un film produs la Hollywood.
Big Willy l-a întâlnit pe maestrul artelor marţiale în 2010, când în calitate de producător, l-a ales pentru remake-ul Karate Kid.

3. The Matrix / Matrix (1999)
Rolul: Tom AndersonNeo
Cine l-a primit: Keanu Reeves
Probabil cea mai mare greşeală a lui Will Smith a fost să refuze ceea ce avea să fie o trilogie de mare succes, pentru a face dezamăgitorul Wild Wild West / Mare nebunie în Vest. Actorul a mărturisit că a plecat de la întâlnirea cu fraţii Wachowski (Lana şi Lilly acum), neînţelegând conceptul filmului şi viziunea acestora referitor la scenele de acţiune revoluţionare, reproduse şi parodiate de atunci de zeci de pelicule. Cu toate că a declarat de mai multe ori că westernul pomenit mai sus, e cel mai mare regret din întreaga lui carieră, Smith a precizat totuşi că Reeves a fost genial, având cuvinte de laudă şi pentru întreaga distribuţie. Nicolas Cage, Johnny Depp, Brad Pitt dar şi Leonardo DiCaprio, au fost luaţi în considerare de producători şi studio pentru rolul hacker-ului care descoperă că lumea în care trăieşte e doar o aparenţă, fiind nevoit să distrugă Matricea, o realitate simulată.

4. K-PAX (2001)
Rolul: Robert Porter
Cine l-a primit: Kevin Spacey
Rolul protagonistului, un individ care pretinde că e un extraterestru venit de pe planeta K-PAX, a fost scris special pentru Will Smith, Spacey urmând să-l interpreteze iniţial pe psihiatrul Mark Powell, care începe să aibă dubii în legătură cu sănătatea lui mintală şi a pacientului pe care-l investighează. Regizorul Iain Softley a confirmat că negocierile cu Smith au căzut, starul din American Beauty preluând bucuros ştafeta, Jeff Bridges fiind distribuit în cele din urmă ca Powell. Fără a fi un mare succes de critică sau de Box Office, K-Pax a devenit pe parcursul anilor un film cult, cu fani extrem de devotaţi.

5. Osmosis Jones (2001)
Rolul: Osmosis Jones (voce)
Cine l-a primit: Chris Rock
Agentul lui Will Smith a confirmat că starul a fost interesat de proiectul fraţilor Peter şi Bobby Farrelly. Acest mix de animaţie şi secvenţe cu actori în carne şi oase, are loc în corpul lui Frank (Bill Murray), unde o celulă albă are misiunea de a anihila un virus (voce Laurence Fishburne) ce tocmai a pătruns în interiorul bărbatului. Dat fiind că filmările se intersectau cu cele pentru drama sportivă Ali, prinţul din Bel-Air a ales să spună povestea legendarului boxer, o decizie inspirată care i-a adus prima nominalizare la Oscar. Deşi a fost lăudat de mai mulţi critici de specialitate, Osmosis Jones a fost un eşec financiar, cu doar 14 mil. $ încasări la nivel global, la un buget de peste 70. Poate cu Smith la bord situaţia era alta.

6. The Truth About Charlie / Adevărul despre Charlie (2002)
Rolul: Lewis Bartholamew
Cine l-a primit: Mark Wahlberg
Reputatul cineast Jonathan Demme (The Silence of the Lambs / Tăcerea mieilor ; Philadelphia) l-a vrut iniţial pe Will Smith cap de afiş în acest remake al thriller-ului Charade / Şarada din 1963, însă filmările pentru Ali fuseseră prelungite, astfel că implicarea actorului nu a fost posibilă. Pelicula este despre o femeie (Thandie Newton, foto stânga) care află că soţul ei decedat recent a dus o viaţă dublă. Când aceasta devine ţinta unei bande nemiloase, un străin (Wahlberg) o ajută să scape şi să afle adevărul. Originalul în regia lui Stanley Donen îi avea pe Cary Grant şi Audrey Hepburn protagonişti, fiind un succes la vremea respectivă. Varianta din 2002 nu prea a impresionat criticii, iar la Box Office a adunat doar 7 mil. $, în ciuda unui buget generos de 60 mil.

7. Phone Booth / Cabina telefonică (2002)
Rolul: Stuart Shepard
Cine l-a primit: Colin Farrell
Jim Carrey a fost distribuit iniţial în rolul unui bărbat pe care un lunetist îl ameninţă că-l va omorî dacă va închide telefonul dintr-o cabină publică, însă acesta a renunţat pe motiv că nu se simte încă pregătit pentru a aborda un rol atât de atipic pentru el. Dat fiind că filmările au fost amânate, regizorul Joel Schumacher a căutat un înlocuitor la fel de valoros, rapoartele apărute în presă susţinând că Will Smith s-a arătat interesat de film la un moment dat, la fel şi Mark Wahlberg, însă ambii s-au reorientat către alte proiecte mai mari, şi mai bănoase probabil, acesta fiind un film independent, cu buget mic. Farrell, un necunoscut la acea vreme, a fost selectat în cele din urmă de Schumacher, iar succesul de faţă a fost pentru tânărul irlandez biletul de intrare către un loc magic şi însorit numit Hollywood.  

8. Hotel Rwanda (2004)
Rolul: Paul Rusesabagina
Cine l-a primit: Don Cheadle
Încă de la bun început, regizorul Terry George îl avea în minte pe Cheadle, însă pe durata pre-producţiei, studiouri mari de film s-au arătat dispuse să pună banii jos în cazul în care cineastul va aduce la bord un star de calibru ca Denzel Washington, Will Smith sau Wesley Snipes, ca în acest fel rezultatul de la Box Office să fie mult mai mare. Cum proiectul a fost finanţat independent în cele din urmă, George contribuind cu bani din propriul buzunar, s-a mers cu alegerea lui iniţială. Povestea unui director de hotel care în 1994 a adăpostit în propriul local peste o mie de refugiaţi din Rwanda, a avut 3 nominalizări la Oscar: cel mai bun scenariu original, cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Sophie Okonedo, foto stânga) şi cel mai bun actor în rol principal.

9. Man on Fire / Pus pe jar (2004)
Rolul: John Creasy
Cine l-a primit: Denzel Washington
Lista lui Tony Scott cu privire la actorii pe care îi vede potriviţi în rolul fostului asasin plătit angajat ca bodyguard pentru o fetiţă de 9 ani (Dakota Fanning), care trebuie să o găsească pe aceasta atunci când este răpită de nişte poliţişti corupţi, cuprindea staruri de primă mână de la Hollywood, printre care, Robert De Niro, Tom Cruise, Will Smith şi Bruce Willis. Scott lucrase cu fiecare dintre ei cel puţin o dată, aşa că ştia de ce sunt capabili. Se pare că Washington a fost ales în urma unei vizite la doctor, cei doi discutând tot felul de lucruri în camera de aşteptare. Deşi cei doi actori care apar şi pe poster, au fost lăudaţi pentru prestaţiile lor, filmul nu a impresionat la general prea tare criticii de specialitate, şi nici un mare succes de Box Office n-a fost.

10. Charlie and the Chocolate Factory / Charlie şi fabrica de ciocolată (2005)
Rolul: Willy Wonka
Cine l-a primit: Johnny Depp
Cu mult înainte de începerea filmărilor, directorii de la Warner Bros l-au avut în vedere pe Will Smith pentru a interpreta rolul excentricului proprietar al celei mai mari fabrici de ciocolată din lume, în versiunea la zi a lui Tim Burton după clasicul din 1971, ce-l avea atunci pe Gene Wilder cap de afiş. Alţi actori propuşi au fost Robin WilliamsNicolas CageAdam SandlerBrad Pitt sau Leslie Nielsen. Din câte se pare, Burton a respins toate aceste propuneri din partea studioului, cineastul dorindu-l doar pe camaradul lui de încredere Johnny Depp. Şi varianta de faţă a fost primită bine, atât de public, cât şi de critici, în ciuda unor controverse iniţiale. 

11. Mr. and Mrs. Smith / Domnul şi doamna Smith (2005)
Rolul: John Smith
Cine l-a primit: Brad Pitt
Proiectul care i-a adus împreună în viaţa de zi cu zi pe Brad Pitt şi Angelina Jolie, avea iniţial altă traiectorie. Se zice că planul lui Doug Liman era să-l cupleze pe Johnny Depp cu Cate Blanchett, sau pe Will Smith cu Catherine Zeta-Jones, producătorii şi studioul luând în considerare şi aceste variante. După ce Nicole Kidman şi-a dat acordul verbal, Pitt a intrat pe fir, însă după o vreme, actriţa laureată cu un premiu Oscar pentru drama The Hours / Orele a renunţat, Jolie acceptând oferta şi cecul de 20 mil. $. Comedia de acţiune despre doi soţi care lucrează în secret ca asasini plătiţi pentru agenţii rivale, şi care primesc misiunea de a se elimina reciproc, a fost un mare succes de casă, cu aproape 500 de mil. $ la nivel internaţional. Cei de la 20th Century Fox au dat undă verde unei continuări, însă cei doi protagonişti au refuzat să îşi reia rolurile, declarând în 2010 că scenariul nu e îndeajuns de satisfăcător ca să merite.

12. Dreamgirls (2006)
Rolul: Curtis Taylor
Cine l-a primit: Jamie Foxx
Musicalul adaptat după piesa de pe Broadway, are loc în anii '60, urmărind ascensiunea şi decăderea unui grup muzical numit The Dreams, ce este alcătuit din 3 femei (Beyonce Knowles, Jennifer Hudson, Anika Noni Rose). Pe motiv că salariul ar fi fost prea mic, Foxx a refuzat iniţial oferta de a-l interpreta pe managerul manipulator al trupei, aşa că Bill Condon i-a luat în considerare pe Smith, Terrence Howard şi Denzel Washington, cel din urmă refuzând pentru că nu ştie să cânte. După ce Eddie Murphy şi Beyonce (foto) s-au alăturat distribuţiei, Foxx s-a răzgândit şi a semnat contractul. Filmul a avut 8 nominalizări la premiile Oscar, şi a câştigat la categoriile cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Hudson), şi cel mai bun mixaj de sunet, Murphy adjudecându-şi primul Glob de Aur.

13. Captain America: The First Avenger / Căpitanul America: Primul Răzbunător (2011)
Rolul: Steve Rogers / Capitanul America
Cine l-a primit: Chris Evans
Încă din toamna lui 2008 au apărut pe internet o grămadă de zvonuri conform cărora Will Smith ar fi preluat rolul supersoldatului Steve Rogers, într-o transpunere pe marile ecrane a benzilor desenate cu acelaşi nume. Interogat de MTV la prima prezenţă pe covorul roşu, starul a răspuns că nu e adevărat, fiind pentru prima dată când aude de aşa ceva. Totuşi, pe la începutul anului 2010, cu puţin timp înainte ca decizia oficială să fie anunţată, se pare că preşedintele Kevin Feige, a luat în considerare această variantă, un star de calibru putând impulsiona Box Office-ul. Înainte ca Evans să accepte rolul (l-a refuzat de câteva ori), numeroşi actori au fost testaţi, Channing Tatum, John Krasinski, Sam WorthingtonChace Crawford, starul din Supernatural / Aventuri în lumea întunericuluiJensen Ackles, dar şi românul Sebastian Stan, fiind doar câţiva dintre ei. Filmul de faţă face parte din Universul Cinematografic Marvel, o serie de 20 de mega-producţii cu supereroi, interconectate, care au adunat deocamdată (2019) la nivel global, peste 17 miliarde de dolari.

14. Django Unchained / Django dezlănţuit (2012)
Rolul: Django Freeman
Cine l-a primit: Jamie Foxx
Odiseea sângeroasă a unui bărbat de culoare ce vrea să-şi salveze soţia care a fost vândută ca sclavă în America anului 1858, era altfel planificată iniţial. Quentin Tarantino a scris rolul cu Will Smith în minte, aşa că i-a oferit direct partitura, acesta refuzând în favoarea noului film regizat de M. Night Shyamalan, After Earth / 1000 Post Terra, în care împarte din nou ecranul cu fiul Jaden. Deşi au apărut pe internet multe poveşti şi zvonuri care explicau decizia starului, Smith a făcut lumină în 2015, când a declarat că pur şi simplu nu a fost pe aceeaşi lungime de undă cu reputatul regizor:
 ''Nu cred că violenţa se rezolvă cu violenţă. Eu am vrut să fie o poveste de dragoste, nu una despre răzbunare. Nu m-am putut împăca cu ideea ca violenţa şi răzbunarea să fie răspunsul. Dragostea trebuie să fie răspunsul. Întotdeauna''. 
Înainte ca Foxx să primească rolul, au fost luaţi în considerare şi Idris ElbaChris Tucker, Tyrese Gibson şi Terrence Howard. Cu nume mari în distribuţie ca Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson sau Don Johnson, westernul şi-a trecut în palmares două premii Oscar şi alte 3 nominalizări. La polul opus, aventura spaţială a lui Shyamalan, a fost în topul celor mai proaste pelicule ale anului, luând acasă 3 Zmeure de Aur (cel mai prost actor în rol principal - Jaden Smith, cel mai prost actor în rol secundar - Will Smith, şi cel mai prost cuplu pe ecran).

15. Oldboy / Oldboy: Prizonier în libertate (2013)
Rolul: Joe Douchett
Cine l-a primit: Josh Brolin
Will Smith avea de gând să producă şi să joace în acest remake al filmului coreean din 2003, despre un bărbat care este răpit şi ţinut prizonier 20 de ani, încă din 2008, atunci când Steven Spielberg urma să regizeze. Ambii au renunţat între timp pentru alte proiecte, însă Oldboy şi-a găsit în vara lui 2011 înlocuitorii: reputatul Spike Lee în calitate de regizor, rolul protagonistului care vrea să se răzbune pe cei care l-au şantajat fiind preluat de Brolin, care tocmai lucrase cu Smith la cea de-a treia parte a francizei Bărbaţi în negru. Fiind un eşec colosal la Box Office, Oldboy nu a impresionat nici foarte mulţi critici de specialitate. 

16. A Star is Born (2018)
Rolul: Jackson Maine
Cine l-a primit: Bradley Cooper
Clint Eastwood avea idea unui remake al celebrului musical al anilor '70 de foarte mult timp, insa alte proiecte si probleme legate de productie au tinut proiectul pe stop. Russell Crowe, Christian Bale, Will Smith si Leonardo DiCaprio au purtat discutii cu regizorul american, insa se pare ca nu s-a ajuns la un numitor comun, sarcina lui Beyonce din 2011 amanand din nou filmarile. In 2012, Tom Cruise era curtat de producatori, dupa ce a impresionat in rolul rocker-ului Stacee Jaxx din muzicalul Rock of Ages. In 2015, Cooper a semnat pentru a regiza proiectul, dar si pentru a juca rolul principal masculin, Lady Gaga semnand si ea in vara anului urmator.



PROIECTE ANULATE, NEPRODUSE ! 

1. Cooked
Rolul: Jeff Henderson
Inca din 2007 Will Smith vroia sa produca si sa joace in Cooked, un film care spunea povestea adevarata a lui Jeff Henderson (foto), un fost infractor, inchis aproape un deceniu pentru posesie de droguri, care a reusit sa se reabiliteze si sa ajunga Chef bucatar, lucrand la mai multe restaurante de top. Henderson si-a descoperit pasiunea pentru gatit cat timp a fost incarcerat, iar aceasta poveste uimitoare a transpus-o in pagini, lansand la inceputul anului pomenit mai sus cartea autobiografica Cooked: From the Streets to the Stove, from Cocaine to Foie Gras. Proiectul a stagnat multa vreme in faza de dezvoltare, Smith s-a ocupat de alte cele, astfel ca proiectul a fost pus pe linie moarta.

2. The Trial of the Chicago 7
Rolul: Bobby Seale
Ne intoarcem in prima parte a lui 2008, cand Steven Spielberg era atasat ca regizor al acestei pelicule care urmarea povestea adevarata a unor demonstranţi care au intrerupt in 1968 petrecerea democraţilor cu un carnaval 'anti-Vietnam'. Will Smith fusese contactat de celebrul cineast, acesta dorindu-l insistent in rolul 'panterei negre' Bobby Seale (foto), distributia fiind completata atunci de Colin HanksKevin SpaceyJeff Daniels si Sacha Baron Cohen. Dupa ce Spielberg s-a retras, avand si alte oferte de onorat, s-a anuntat ca Ben Stiller il va inlocui. Nici cu Stiller la carma proiectului lucrurile nu au mers, filmarile fiind amanate constant, ca si consecinta, in 2009 proiectul si-a pierdut actorii principali. Un film indie low budget pe acelasi subiect se pregateste de o lansare limitata in toamna acestui an.

3. The American Can
Rolul: John Keller
In 2008, Will Smith avea de gand sa produca prin intermediul propriei companii de productie Overbrook Entertainment, dar si sa joace in aceasta drama despre fostul puscas marin John Keller (foto stanga), care a salvat mai multe vieti in timpul uraganului Katrina din 2005. Finantarea si finalizarea scenariului au durat destul de mult, astfel ca Smith a renuntat la rol, dorind sa stea doar in spatele camerei de filmat in calitate de producator. Denzel Washington a preluat pentru o perioada de vreme rolul, insa nici cu el lucrurile nu s-au miscat deloc, din cate se pare proiectul fiind mort in acest moment.


Iti place Will Smith ? In ce rol ti-ar fi placut sa-l vezi din cele enumerate mai sus ? 

2 comments:

Unknown spunea...

Super tare, articolul! Bravos!

Angela spunea...

multe noutati de care nu stiam :) felicitari

Trimiteți un comentariu