vineri, 5 iunie 2015

Rolurile pierdute ale lui Jason Statham

Jason Statham - definiţia pură a Bad Ass-ului. Starul incontestabil al filmeleor de acţiune al acestor vremuri, urmaşul lui Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme sau Chuck Norris. Născut şi crescut în Shirebrook, Marea Britanie, Statham nu se gândea iniţial la o carieră la Hollywood. Fiind pasionat de mic de sport şi arte marţiale, a făcut parte din echipa de înot a Marii Britanii timp de 12 ani. Urmează o carieră scurtă ca şi model, după care este şi comerciant pe piaţa neagră. Acest ultim job pare să-i fi adus primul rol într-un film, debutând în 1998 în comedia neagră de mare succes semnată Guy Ritchie, Lock, Stock and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi şi focuri de armă unde apare alături de bunul său prieten din copilărie, Vinnie Jones, şi el debutant atunci. Urmează roluri mai mult sau mai puţin importante, cu accent pe ultima parte ca cele din Turn It Up / Prețul unui vis (2000), The One / Unicul (2001) sau Mean Machine / Un meci pe cinste (2001), unde colaborează din nou cu Jones. Adevăratul succes vine în 2002 când este lansat The Transporter / Curierul (2002), peliculă ce generează doua sequel-uri, lansate în 2005, respectiv 2008. Urmează The Italian Job / Jaf în stil italian (2003), Cellular / Celularul (2004), unde apare pentru prima dată în postura de villain, și Revolver (2005) unde joacă din nou sub comanda lui Guy Ritchie, omul care l-a făcut star. Bifează o apariţie cameo în remake-ul The Pink Panther / Pantera Roz (2006), după care trece din nou la acţiune în demențialul Crank / Răzbunare și adrenalină, film urmat de Crank: High Voltage / Crank: Tensiune maximă, lansat în 2009. După o serie de pelicule nereuşite, îi surâde din nou norocul, când în 2009, Stallone îl cooptează în proiectul său, The Expandables / Eroi de sacrificiu (2010), ce se doreşte a fi un omagiu la adresa filmelor de acţiune ale anilor '80, '90, şi care îi adună la un loc pe cei mai cu greutate actori din zonă, toţi idoli ai lui Jason în copilărie. Pelicula are un succes nebun, iar publicul primeşte The Expandables 2 şi 3 (2012, 2014). Statham şi-a împrumut vocea pentru două jocuri video, Red Fiction II (2002) şi Call of Duty (2003),  a apărut în câteva videoclipuri muzicale şi nu a fost nominalizat până acum la nici un premiu important din industrie. Poate într-o zi...
Proiectele sale viitoare includ două filme de acţiune noi, High Value Target şi Mechanic: Resurrection, ambele urmând a fi lansate, se pare, anul viitor. Se discută de un nou Crank, şi de încă o doză de Eroi de sacrificiu, englezul, se pare, fiind mare fan al continuărilor.
Astăzi, cu ocazia lansării în România a peliculei Spy / Spioana, în care JS schimbă registrul, făcând pentru prima dată comedie, şi în care apare alături de Melissa McCarthy şi Jude Law, vă invit să citiţi un nou articol din seria Roluri pierdute, unde vă propun să vedeţi ce filme puteau să se regăsească acum în filmografia actorului. Unele proiecte le-a refuzat, altele le-a pierdut în faţa altora, iar câteva au fost pur şi simplu anulate. Citiţi mai jos:

1. Ghosts of Mars / Fantomele de pe Marte (2001)
Rolul: James Williams
Cine l-a primit: Ice Cube
În anul 2000, la vremea începerii filmărilor pentru acest thriller SF, John Carpenter era primul nume cu greutate din industrie cu care avea să colaboreze Statham şi pe care şi-l putea bifa în palmares. Cineastul specialist în thrillere şi filme de groază l-a distribuit iniţial în rolul principal, ca înainte cu câteva zile să facă o schimbare radicală şi să-l informeze că îi va da totuşi un rol secundar, punându-l în locul său pe rapperul Ice Cube (foto), care era la vremea aceea mult mai popular. Cu toate astea, pelicula nu prea a impresionat pe nimeni, fiind un eşec atât comercial, cât şi critic.

2. Dog Soldiers (2002)
Rolul: Lawrence Cooper
Cine l-a primit: Kevin McKidd
Statham vroia să facă acest thriller britanic low budget, însă, a renunţat în ultimul moment pentru a face filmul menţionat mai sus. Fără a fi un succes la Box Office, Dog Soldiers a fost întâmpinat cu recenzii ceva mai bune.




3. Casino Royale (2006)
Rolul: James Bond
Cine l-a primit: Daniel Craig
Jason Statham a fost unul din nenumăraţii actori testaţi / luaţi în considerare pentru a prelua ştafeta de la Pierce Brosnan şi de a deveni astfel, noul agent 007. Hugh Jackman, Gerard Butler, Sam Worthington, Henry Cavill sau Julian McMahon fiind doar câţiva dintre perdanţi. Starul britanic îl va înlocui până la urmă pe Craig, în thriller-ul Viva La Madness, continuarea peliculei de succes Layer Cake / Prins la înghesuială (2004).

4. Hitman / Hitman - Rău necesar (2007) 
Roul: Agentul 47
Cine l-a primit: Timothy Olyphant
După ce Vin Diesel a renunţat să mai interpreteze personajul principal al acestei adaptări cinematografice după celebra serie de jocuri video, partitura i-a fost oferită lui Jason, însă acesta a refuzat fără a da un motiv anume. Deşi a avut un oarecare succes la Box Office, filmul nu i-a mulţumit nici pe fani, nici pe criticii de specialitate, drept pentru care pe 28 august se va lansa în cinematografe reboot-ul, intitulat Hitman: Agent 47, cu Rupert Friend în rolul titular, care l-a înlocuit pe regretatul Paul Walker.


5. G.I. Joe: Rise of the Cobra / G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei (2009)
Rolul: Action Man
Timp de mai mulţi ani, Hollywood-ul a încercat să aducă pe marile ecrane un film bazat pe celebra serie de jucării Hasbro G.I. Joe, iar în 2007 lucrurile păreau a merge în sfârşit într-o direcţie bună. După ce Channing Tatum, Marlon Wayans şi Sienna Miller au fost distribuiţi în rolurile principale, pe internet au apărut ştiri care ne informau că starul va avea un cameo ca şi Action Man, una din cele mai populare jucării din serie. Statham a infirmat vestea, declarând că nu are absolut nici o legătură cu filmul în cauză şi că zvonuri de genul ăsta apar des pe internet. Personajul a fost eliminat din scenariu se pare, şi nu a apărut nici în continuarea din 2013, G.I. Joe: Retaliation / G.I. Joe: Represalii.

6. Stolen / Jaf contra cronometru (2012)
Rolul: Will Montgomery
Cine l-a primit: Nicolas Cage
Jason Statham fusese al doilea actor ataşat să joace în acest thriller despre un fost şarlatan care inceraca să-şi salveze fiica răpită, după ce Clive Owen, iniţial distribuit, a renunţat. Călcat în picioare de criticii de specialitate şi clacând în stil mare la Box Office, Statham a luat, probabil, decizia cea mai bună. Acesta a făcut echipă cu regizorul Simon West (Con Air / Avionul condamnaţilor, Lara Croft: Tomb Raider) imediat după, pentru The Expendables 2 (2012), şi trei ani mai târziu pentru Wild Card  / Joc periculos. Titlul iniţial al filmului a fost Medallion.

7. Furious 6 / Furios și iute 6 (2013) 
Rolul: Owen Shaw
Cine l-a primit: Luke Evans
Fanii s-au bucurat cu siguranţă, când în primăvară l-au văzut pe Statham alăturându-se francizei cu mulţi cai putere, într-o postură mai rar întâlnită, cea de antagonist. Starul britanic putea face acest pas încă din 2012, când în toiul pregătirilor, producătorii i-au oferit tot rolul de mare bad guy. Acesta nu a acceptat atunci oferta, fiind probabil ocupat cu alte proiecte. Pelicula din acest an, a șaptea la număr, a fost un uriaş succes de Box Office, fapt ce ne face să ne întrebăm dacă Jason se va întoarce în următorul capitol al francizei. având în vedere deznodământul.

8. Transformers: Age of Extinction / Transformers: Exterminarea (2014)
Rolul: Cade Yeager
Cine l-a primit: Mark Wahlberg
Jason Statham prins între războiul dintre Autoboți şi Decepticoni ? Ar fi putut fi, dacă producătorii îl alegeau în cele din urmă şi nu pe Marky Mark. Statham a fost în cărţi pentru protagonistul din noua trilogie care a început cu pelicula de faţă, încă din 2011, când Shia LaBeouf declara atunci că Transformers: Dark of the Moon / Transformers 3 va fi ultimul pentru el. Deşi a adunat o grămadă de bani, ca şi precedentele, noul Transformers a fost întâmpinat cu recenzii deloc pozitive, fiind nominalizat şi premiat cu mai multe Zmeure de Aur.

9. The Transporter Refueled (2015)
Rolul: Frank Martin
Cine l-a primit: Ed Skrein
Deşi a intrat de trei ori în pielea curierului Frank Martin, Jason Statham a lăsat tot timpul să se înţeleagă că i-ar face plăcere să revină într-o eventuală nouă peliculă a seriei, însă acesta nu s-a înţeles până la urmă cu producătorii. Ed Skrein, actor de asemenea britanic, cam nou în branşă, l-a înlocuit pentru noua trilogie care va începe cu peliculă de faţă, şi care se va lansa în cinematografele din SUA pe 4 septembrie. Statham a vorbit deschis într-un interviu despre motivele care l-au făcut să refuze: ''Au vrut să semnez pentru încă 3 filme, fără măcar să văd un scenariu, şi mi-au oferit bani pentru astea, cât mi-au dat în trecut pentru unul. Mi-ar fi plăcut să-l fac, dar chiar poţi semna fără să vezi scenariul, şi mai ales pentru trei ? Şi să mai fii plătit şi cu mărunţiş ? Nu văd o afacere prea bună''.

10. The Crow (2016) 
Rolul: Eric Draven
Cine l-a primit: Jack Huston
Hollywood-ul încearcă de mai bine de 7 ani un remake al filmului cult cu acelaşi nume din 1994, în care Brandon Lee îşi pierdea viaţa în cel mai stupid mod pe platoul de filmare, însă până acum doar ghinion după ghinion (să fie vreun semn ?). După ce Bradley Cooper, distribuit iniţial în rolul titular, a părăsit proiectul în 2011, rolul i-a fost oferit pe rând lui Mark Wahlberg şi lui Channing Tatum, ca amândoi să refuze oferta. Luke Evans a fost ataşat din 2013, ca la începutul anului curent să renunţe şi el (mare păcat). Jack Huston, nume cunoscut din serialul Boardwalk Empire / Imperiul din Atlantic City (2010 - 2014) a fost confirmat de către studioul Relativity Media în această primăvară, în vreme ce Corin Hardy a fost angajat în calitate de regizor, după ce F. Javier Gutierrez, Juan Carlos Fresnadillo şi Stephen Norrington au renunţat din cauza amânărilor repetate. Statham a spus într-un interviu din 2008 că dacă producătorii i-ar oferi rolul lui Eric, ar accepta fără ezitare. Deşi nu mi-l pot imagina pe Jason într-un film ca ăsta, nu pot să neg că nu ar fi fost extrem de distractiv de văzut într-o asemenea ipostază.

11. Pretty, Baby, Machine (????, în dezvoltare) 
Rolul: Charles Arthur Floyd
Starul britanic îşi putea trece în CV şi un thriller cu gangsteri bazat pe întâmplări adevărate. Ne aflăm în vara anului 1933, când prohibiţia e în floare, iar Al Capone este rege. În vreme ce Joseph Kennedy îşi clădeşte imperiul, iar John Dillinger este în închisoare, trei dintre cei mai faimoşi gangsteri ai Americii, Pretty Boy Floyd (pe numele său adevărat Charles Arthur Floyd), Baby Face Nelson (Lester Gillis) şi Machine Gun Kelly (George Barnes) se unesc şi au în minte un singur lucru: să-l dea jos de la putere pe Capone. Proiectul stagnează în dezvoltare de mai mulţi ani, Statham fiind ataşat între 2009 şi 2011. Când acesta era pe poziţie, Mickey Rourke (centru) urma să fie Baby Face, Ian McShane urma să intre în pielea lui Machine Gun, iar Gary Oldman fusese zvonit pentru partitura lui Dillinger. Cu toţii au părăsit proiectul, care încă se vrea a fi resuscitat, când se va întâmpla asta, vom vedea.

12. Echelon (????, în dezvoltare) 
Rolul: Nick Stone
În 2011, Jason Staham fusese ataşat timp de câteva luni să joace rolul principal în acest action-thriller bazat pe al treilea roman din seria de 13 a lui Andy McNab intitulat Firewall, după ce Eric Bana (Troy / Troia, Hulk / Hulk uriașul) a părăsit proiectul. Povestea filmului era următoarea: fostul agent SAS Nick Stone acceptă să-l răpească pe un lord al crimei rus, însă va fi prins în mijlocul unei consiprații care implică protejarea unui program de calculator numit Echelon. După abandonul lui Statham, nu s-a mai auzit nimic, ştiindu-se doar că la un moment dat Simon Crane. cascador de meserie, fusese ataşat ca şi regizor.

13. Potsdamer Platz (????, în dezvoltare) 
Rolul: Tony
Regretatul Tony Scott (Top Gun, True Romance / Iubire adevărată, Deja Vu / Dincolo de trecut), plănuia să regizeze în 2010 Potsdamer Platz, o dramă inspirată de romanul lui Buddy Giovinazzo cu acelaşi nume. Doi asasini din New Jersey, membri al unui clan mafiot, pleacă să-i transmită un mesaj boss-ului clanului advers, şi găsesc pe drum o fată de şase ani. Unul dintre ei (Statham) se îndură şi îi cruţă viaţa, doar ca să afle că aceasta era ţinta principală al unui plan violent de răzbunare. Scott formase la vremea respectivă o distribuție interesantă, printre care Javier Bardem, Mickey Rourke, Christopher Walken şi Johnny Hallyday. După mai multe amânări şi probleme cu finanţarea, toţi actorii au părăsit proiectul, de care nu se mai ştie nimic momentan.

14. Sub-Mariner (????, în dezvoltare) 
Rolul: Namor McKenzie / Sub-Mariner
Jason Statham declara într-un interviu din 2008 că este în discuţii pentru a-l interpreta pe supereroul Marvel care poate trăi atât în apă cât şi pe uscat, putând să controleze creaturile din ocean ''Am avut o întâlnire pentru Sub-Mariner, însă nu ştiu dacă aş arăta bine alergând în colanţi şi cu aripioare la glezne''. Proiectul se află în continuare în faza de dezvoltare, însă poate va vedea lumina marilor ecrane, căci se mai pregătesc două filme The Avengers (2018, 2019), iar Namor a fost la un moment dat, în benzile desenate, membru al Răzbunătorilor.


PROIECTE ANULATE, NEPRODUSE ! 

1. Daisy Scarlett: Semper Occultus (în pre-producție între 2003 și 2005)
Rolul: Randolph Herz
Un proiect anulat în vena filmelor cu James Bond. Daisy Scarlett, versiunea feminină a lui 007, este o agentă care investighează o serie de furturi de organe, investigaţii care o conduc către un dictator care le recoltează pentru propriul transplant. În 2003, când Jason fusese la bord, iubita lui de pe-atunci, Kelly Brook (foto) fusese ataşată să o interpreteze pe Daisy, în vreme ce fostul Bond, legendarul Roger Moore urma să fie directorul general al agenţiei, iar Danny Glover (foto dreapta) un director FBI. Un an mai târziu, Brook şi starul britanic au părăsit proiectul, Kate Beckinsale fiind la un moment în discuţii pentru a prelua rolul titular, în vreme ce Val Kilmer semnase atunci pentru a-l înlocui pe Statham, şi în consecinţă pentru a fi răul filmului, un fost comandant al trupelor SAS, care ''aranjează'' oameni pentru a le lua organele, fiind mâna dreaptă a dictatorului. Jet Li fusese şi el ataşat la un moment dat, însă degeaba, nu a fost să fie probabil.

2. The Brazilian Job (în dezvoltare între 2004 și 2011)
Rolul: Rob
Un sequel la The Italian Job / Jaf în stil italian (2003) era în lucru din 2004, dat fiind şi succesul originalului (încasări totale de aproape 180 mil. $, la un buget de 60), şi urma să adune din nou, de data aceasta în Brazilia, gașca de hoţi în frunte cu Charlie Croker (Mark Wahlberg). Proiectul nu s-a fructificat, și a stagnat mulţi ani în ''iadul dezvoltării'', deşi mulţi fani ar fi vrut să vadă o continuare. Filmul era încă listat pe mai multe site-uri de profil, însă Seth Green, unul din actorii principali a lămurit în 2010, unele lucruri: ''The Brazilian Job nu există de fapt, e doar un alt mit marca IMDB.com''. Unele zvonuri susţin că producătorii nici nu ar mai putea reface trupa, fiindcă toţi au devenit numele grele în industrie de-atunci, şi ar fi mult prea scumpi. Ce ţi-e şi cu actorii ăştia de top...

3. Into Hell (în dezvoltare între 2008 și 2009) 
Alt proiect anulat cu Jason Statham, Into Hell fusese anunţat în primăvara lui 2008. Un indie finanţat de Bold Films, scris de Dominic Morgan şi Matthew Harvey, urmărea un grup de huligani de fotbal englezi, care călătoresc în Istanbul pentru un meci. ''Băieții'' vor avea parte de mai multă distracţie decât au sperat, atunci când sunt interceptați și acuzaţi de asasinat politic. Nu se ştie ce rol ar fi interpretat Jason aici, însă probabil rolul principal, sau unul din rolurile principale.

4. The Grabbers (în dezvoltare între 2008 și 2010)
Jason Statham declara într-un interviu din 2008, că încearcă să ridice de la pământ o nouă peliculă, fiind şi unul dintre producători ''Avem un proiect pe care încercăm să-l facem, scris de David şi Janet Peoples, în vena unul film vechi, The Treasure of the Sierra Madre. Nu e însă un remake sau ceva de genu'. E despre relaţii, şi despre cum lăcomia poate contamina relaţiile dintre trei prieteni. Titlul provizoriu este The Grabbers''. Filmul menţionat de star, este un western considerat clasic din 1948, cu Humphrey Bogart în rolul titular, despre nişte căutători de aur.


Iți place Jason Statham ? În ce film / rol din cele enumerate mai sus ți-ar fi plăcut să-l vezi ? 

0 comments:

Trimiteți un comentariu